Celem warsztatu jest uzyskanie wiedzy jak skutecznie zarządzać zespołem z pracownikami ukraińskimi. Na warsztacie uczestnicy poznają  podobieństwa i różnice w sposobie zarządzania i pracy  Polaków i Ukraińców oraz nauczą się jak efektywnie zarządzać pracownikami z Ukrainy.

Miejsce i termin:

• Warszawa: 27.09 2017 r.
  • Wrocław: 13.10 2017 r.

Cena warsztatu

850 zł brutto (rachunek bez VAT)
Cena obejmuje zajęcia (10.00-17.00) wraz z materiałami, przerwami kawowymi i lunchem.
Warsztat prowadzony jest w języku polskim.

Wprowadzenie – Komunikacja międzykulturowa

• Proces komunikacji międzykulturowej oraz bariery w niej występujące

Część 1 – Podobieństwa i  różnice kulturowe pomiędzy Polską i Ukrainą

• Style zarządzania w Polsce i na Ukrainie
  • Zachowania pracowników w Polsce i na Ukrainie
  • Komunikowanie się w Polsce i na Ukrainie

Część 2 – Jak efektywnie zarządzać pracownikami ukraińskimi?

• Analiza przypadków zachowań menedżerów w pracy wywołujących nieporozumienie – omówienie przyczyn i sposobów efektywnej komunikacji uwzględniającej kontekst kulturowy
  • Analiza typowych wzorców zachowań pracowników ukraińskich wynikających z kontekstu kulturowego oraz omówienie sposobów zachowań polskich menedzerów uwzgledniających ten kontekst
  • Rekomendowane zachowania menedżerów wobec pracowników ukraińskich

Część 3 – Integracja wiedzy o wzorach zachowań Polaków i Ukraińców w praktyce umiejętności zarządzania pracownikami

Warsztat prowadzi:

dr Wiola Małota

Konsultant trener kompetencji biznesowych i międzykulturowych. Posiada 20 letnie doświadczenie menedżerskie w globalnych korporacjach. Prezes Fundacji Polski Instytut Mentoringu www.fundacja-pmi.org.pl, który prowadzi badania i warsztaty w zakresie międzykulturowości. Obecnie Fundacja realizuje projekt „Polska i Ukraina – bliscy sąsiedzi”, w ramach których przeprowadziła  dwa badania  porównawcze kultur biznesowych Polski i Ukrainy „Kultura zarządzania i pracy w Polsce i na Ukrainie. Podobieństwa          i różnice” oraz „Style negocjowania w Polsce i na Ukrainie”. Wiola prowadzi warsztaty międzykulturowe, w tym warsztaty „Jak zarządzać pracownikami z Ukrainy” oraz „Jak budować relacje i negocjować                 z Ukraińcami”. Swoją wiedzą międzykulturową dzieli się  na blogu www.crossculturemanagement.com. Jako Coach i Mentor wspiera menedżerów w rozwoju kompetencji międzykulturowych i przywódczych, jest wykładowcą  na studiach MBA w tym zakresie.

Zgłoszenie na szkolenia prosimy przesłać na adres Fundacji: pmi@fundacja-pmi.org.pl   lub telefonicznie  +48 509 399 028.

Warunkiem dokonania rezerwacji jest wpłata kwoty 850 zł na konto Fundacji na 10 dni przed terminem szkolenia. W przelewie proszę podać imię i nazwisko uczestnika, nazwę firmy, termin szkolenia oraz kontakt.

Konto Fundacji Polski Instytut Mentoringu 57 1020 1013 0000 0102 0328 2662