Truskawiec -UKRAINA

Truskawiec to znane uzdrowisko na Ukrainie, do którego przyjeżdżają Ukraińcy nawet z Odessy oraz wielu cudzoziemców – w tym wielu Polaków ale również obywateli Azerbejdżanu oraz Tadżykistanu.

Uzdrowisko jest znane ze względu występowanie wyjątkowej w skali światowej wody Naftusi, zawierające w swoim składzie związki nafty, oraz wód  mineralnych Maria, Józia oraz Bronisława, które leczą wiele dolegliwości.

Piękne położenie miasteczka w dolince pomiędzy pagórkami, liczne parki z trasami do spacerowania, duży obszar miasta pozbawiony komunikacji samochodowej z deptakami, duży dom zdrojowy z bezpłatnymi wodami mineralnymi oraz piękna drewniana architektura stanowią o atrakcyjności Truskawca.

MUZEA TRUSKAWCA

Koneserzy sztuki mogą pozachwycać się obrazami i kilimami artysty ukraińskiego Michayla Bilasa  w muzeum poświęconemu jego twórczości. Oglądanie jego dzieł to nie tylko uczta do oczu – ze względu na feerię barw, ale przede wszystkim możliwość poznania codziennego życia w dawnej Ukrainie. Obrazy ze scenami z życia codziennego – targu, prac domowych, robót w polu oraz uroczystości takich jak wesele, czy świąt, oddają sposób życia i wartości Ukraińców.

W muzeum miasta Truskawiec, można podziwiać wiele pamiątek z okresu polskiego. Eksponaty – zdjęcia, czasopisma, książki oraz dokumenty obrazują świetność miasta w XX w.

Piękne witraże – przedstawiają zdrojowe pawilony z XX w. w różnych porach roku.

Oba muzea mieszą się  w pięknych zabytkowych drewnianych budynkach.

Spacerując po Truskawcu można podziwiać piękną architekturę.