Kołomyja  -UKRAINA

Kołomyja to stolica Pokucia czy Huculszczyzny. To miasteczko zachwyca spójnością architektoniczną – mieszają się tutaj style z czasów, gdy Kołomyja była pod panowaniem Polski, Austro-Węgier, ze współczesnym – radzieckim i obecnym ukraińskim, tworząc urokliwą całość. Tę przestrzeń spaja motyw pisanki – wielkiej, która stanowi budynek Muzeum Pisanki (jedyny taki obiekt na świecie), dwumetrowych pisanek z pięknymi motywami  stojących na placu przed muzeum.

W Muzeum Pisanki – dowiemy się o różnych sposobach jej wykonania (m. innymi:

wyklejanie paciorkami, słomą, malowanie woskiem, wydrapywanie oraz malowanie wzorów), poznamy symbolikę elementów zdobniczych oraz znaczenie pisanki w kulturze Ukrainy. Jajo stanowi symbol bogactwa, pomyślności, szczęścia, dlatego Ukraińcy wręczają  go przy różnych okazjach, z różną intencją.

Motyw pisanki wykuty w metalu stanowi element zdobniczy przystanku autobusowego.

Ciekawe zbiory obrazujące życie w Kołomyji zawiera Muzeum Historii Miasta. W muzeum można  obejrzeć wiele artefaktów pokazujących wielokulturowość miasta. Świadectwa ukończenia szkoły w j. polski, niemieckim czy rosyjskim, zdjęcia z życia miasta oraz liczne obrazy i grafiki pokazują jak Żydzi, Polacy, Austriacy oraz Ukraińcy tworzyli społeczność miasta.

Stąd wywodzi się taniec nazywany kołomyjką określany jak szybki, przyprawiający o zawrót głowy taniec, podczas którego uczestnicy wpadali w swoisty trans.” W potocznym języku polskim używa się słowa „niezła kołomyja”. Oznacza ono duże zamieszanie, nawał obowiązków, które trzeba szybko wykonać.

W Kołomyji odbywa się międzynarodowy festiwal kultury huculskiej oraz liczne imprezy pokazujące tradycyjne tańce ukraińskie.

W sierpniu miał miejsce Festiwal miodu, w czasie którego dzieci prezentowały tańce ludowe. A na licznych straganach można było napić się kwasu z miodu. Pyszne, zdrowe i orzeźwiające.