Ivano Frankivsk – UKRAINA

Miasto zachwyca niezależnie od której strony zacznie się jego zwiedzanie. Duży rynek z widocznym ratuszem i licznym rzeźbami (w tym oczywiście rzeźby jaja), liczne parki i skwery, piękne zabytkowe budynki to centrum miasta, duże przestrzenie miasta bez ruchu ulicznego, co sprawia, że powietrze jest czyste i nie ma hałasu.

W mieście znajdują się liczne rzeźby – począwszy od wspomnianego  kamiennego jaja, przez pomnik A. Mickiewicza, czy ofiar Holokaustu. Pozostałością po międzynarodowych festiwalach kowali są liczne rzeźby wykonane  z metalu, znajdujące się w różnych częściach miasta.

Wspaniałe Muzeum Sztuki Przedkarpacia mieszczące się w byłym kościele stanowi ucztę dla koneserów sztuki.

Rzeźby religijne, obrazy przedstawiające  życie na dawnych polskich ziemiach, współczesne malarstwo oraz stroje ludowe to wszystko w przestrzeni kościelnej buduje niezwykła atmosferę.

Wielokulturowość można poznać po świątyniach wielu wyznań. Piękna fasada katedry ormiańskiej Niepokalanego Poczęcia NMP z 1763 r.  r. w stylu włoskiego baroku, z otoczonym kultem obrazem Matki Bożej – kopią Madonny Częstochowskiej i dekoracje fasady zachwycają.

Na rynku miast stoi szopka, na  ścianach której umieszczone modlitwy w różnych językach.

W mieście znajdują się liczne kawiarnie, z których można podziwiać przepiękne fasady budynków miasta.