Drohobycz – UKRAINA

Według mnie na Ukrainie piękne są duże miasta takie jak Lwów, Kijów czy Ivano Frankiwsk oraz wioski, czyste, pełne kwiatów, często z drewnianą zabudową.

Małe miasteczka nie zawsze mają w sobie piękno. Tak było w przypadku Drohobycza, które nie robi dobrego pierwszego wrażania. Dopiero odkrycie zatrzymywaczy ruchu w kształcie połowy jajek pomalowane w różne wzory – zdobyło moje serce.

Zabytkowe budynki z pięknymi fasadami, niestety nie zachwycały, a wręcz przygnębiały ze względu na ich stan techniczny.

To co rzuciło mi się w oczy w Drohobyczu, to wykonywanie znaku krzyża zarówno przez młode jak i starsze osoby, gdy przechodziły koło cerkwi. Podobało mi się również takie kinestetyczne wyrażanie wiary przez osoby wchodzące na dziedziniec cerkwi, które gdy mijały obraz  Matki Boskiej dotykały go ręką i skłaniały się. Lubię też zapalanie cienkich świeczek w danej intencji  przed obraz danego świętego, którego prosimy o wsparcie. Dzięki temu cerkwie prawosławne mienia się światłem i stwarzają mistyczną atmosferę do modlitwy.